Myötätunto

Mitä on myötätunto?.

Myötätunto ei ole toisen säälimistä, koska sääli lisää vain kärsimystä. Todellisena myötätuntoisena oleva ei enää elä kaksinaisuudessa, jossa luokitellaan asiat hyviksi tai pahoiksi. Myötätuntoinen ei arvostele tai kritisoi ketään vaan sallii jokaisen olla juuri sellainen kuin on ja käydä läpi kokemuksiansa juuri siellä missä on.

Myötätuntoa voi harjoitella tietoisesti. Se ei tarkoita, että otat kantaaksesi toisten huolia ja murheita, koska silloin et ole myötätuntoinen itseäsi kohtaan. Kun näetkin toisen juuri sellaisen loistavana luomuksena, jonka hän on itsestään luonut – olipa kyse alkoholistista – vihaisesta ihmisestä – epäystävällisestä käyttäytymisestä – salli jokaiselle oma kokemuksensa.

Voit harjoitella myötätuntoisena olemista vaikka silloin, kun kohtaat liikenteessä töykeän kuljettajan – suututko ja näytät keskisormea vai pysytkö tyynen rauhallisena ja et mene mukaan tuohon ihmisten peliin, jota moni pelaa nykyisin, koska ei oikeastaan tiedosta muuta tapaa olla ja toimia. Oivallat, että hänellä on ehkä huono päivä ja hän on stressaantunut. Monet tilanteet pyytävät sinua näkemään laajemman kuvan ja tarkkailemaan myös itseäsi – miksi ärsyyntyisit, miksi koet, että joku loukkaa sinua? Sinusta voi löytyä syvältä sellaista, jonka olet tukahduttanut, ehkä kieltänykin sen olemassaolon.

Myötätuntoinen ei enää näe asioita kapeasta perspektiivistä – hyvä tai paha – vaan oivaltaa, että asiat voivat olla molempia – hyviä ja pahoja yhtäaikaa, mutta yhteiskunta on luokitellut sen, mikä on hyvää ja mikä pahaa. Kun emme näe koko kuvaa ja oivalla, että asioilla on paljon pidempi aikaväli ja kun koemme tälläisia tapahtumia, emme oivalla omaa osuuttamme ja sitä mahdollisuutta, että koemme vain energian palaavan sinne, mistä se on joskus lähetetty matkaan.

Todellinen kasvusi alkaa tästä ja oivallat, että voit loistaa vain omaa valoasi ja sallia itsesi ottaa vastaan noita piilotettuja osia itsestämme.

Myötätunto on juuri sitä, että oivaltaa jokaisen olevan juuri siellä, missä hänen tuleekin olla, saadakseen sielunsa tarvitseman kokemuksen. Kukaan ei siis ole väärässä paikassa eikä väärään aikaan missään tilanteessa.

Elämä asettaa meidät olosuhteisiin ja voimme aina oivaltaa niistä lisää itsestämme.

Rita no 291